676 jaar geleden werd het Zwartzusterklooster in Antwerpen gesticht. 668 (!) jaar lang was het klooster actief en doorstond het machtswissels, oorlogen en epidemieën. Naast hun contemplatieve opdracht in het teken van god, boden de zusters actieve en praktische hulp aan de zieken van de stad. 

De laatste bewoners van deze uitzonderlijke locatie gingen op welverdiende rust in 2013. Sindsdien huist het klooster kunstenaarsateliers en een galerij.

 

 

Maria Toer heeft de grote eer en het genoegen
om voor de eerste keer in de geschiedenis van het klooster
de deuren te openen voor het publiek!
 

Ga je mee?

Alleen of met enkele mensen op Maria Toer? Dan kan je aansluiten op één van onze geplande toers.

Een teambuilding gepland of een excursie met je familie en vrienden? Wil je de stad leren kennen via een originele activiteit? Dan kan je zelf activiteiten kiezen uit ons aanbod op maat.

Via de kalender kies je een datum en het soort toer. Contacteer ons gerust telefonisch voor meer informatie.

De ontsluiting van deze site is een avontuur dat enkele maanden geleden begon. Toen het idee ontstond om deze toer te organiseren, dook ik de erfgoedbib in en verzamelde ik het archiefmateriaal dat nog in het klooster aanwezig was. Beetje bij beetje kwam het verhaal tot leven van de vita mixta die de zusterkens in en buiten het klooster leidden.

Maar informatie bij elkaar zoeken over deze plek was niet voldoende! Er moest ook eens stevig afgestoft worden, opgeruimd, geschilderd en in ere hersteld. Het resultaat is een spannende wandeling door een plek die de sporen van de tijd draagt. Achter elk hoekje valt een verhaal te ontdekken over een groep vrouwen die doorheen de eeuwen een traditie van “zorgen voor” levend hielden en in dit klooster toonden waarom ze deze roeping gekozen hebben.

Naast de Heilige Augustinus, Hiëronymus, Lucia en Jozef, is de figuur van de Onze Lieve Vrouw centraal in de devotie van de zwartzusters. Maria is in al haar gedaantes aanwezig in de gangen van het klooster, in de cellen waar de zusters sliepen en uiteraard in de indrukwekkende kapel en praalzaal.

Dus eigenlijk gaan we stiekem op Maria Toer door het klooster…